Vihkipaikasta

Yksi häihin liittyvistä suurista kysymyksistä on, missä vihkiminen tapahtuu. Papin toimittama vihkiminen on perinteisesti tapahtunut kirkkorakennuksessa. Vihkiminen on samalla ollut (ja on edelleen) myös jumalanpalvelus. Nykyisin monet avioliittoon vihkimiset tapahtuvat kuitenkin muualla kuin lähikirkossa. Jos papin haluaa saada toimittamaan vihkimisen jonnekin muualle kuin oman seurakuntansa alueelle, asiasta on sovittava erikseen. Monilla vihkipareilla on joku tuttu pappi, jota he pyytävät vihkijäksi. Seurakunta auttaa kuitenkin tarvittaessa papin löytämisessä.

Vihkimisiä toimitetaan erityisen paljon kirkoissa kesälauantaisin. Suosituimpina kesälauantaina voi olla vaikea saada vihkiaikaa kaikkein rakastetuimpiin vihkikirkkoihin. Esimerkiksi Helsingissä Suomenlinnan kirkon ja Helsingin vanhan kirkon suosituimmat vihkiajat varataan jo kauan etukäteen. On kuitenkin monia kirkkoja, joihin vihkiaikoja riittää myös suosituimpina päivinä. Helsingissäkin esimerkiksi uudemmat kirkot ovat yleensä melko hyvin vapaina kesäisinkin. Suosituimmat vihkikirkot taitavat usein olla niitä alueen vanhimpia ja usein myös komeimpia. Meidän omaan esteettiseen makuumme sopivat kuitenkin myös uudemman tyyliset kirkot. Itse pidän kirkoista, jotka eivät ole erityisen suuria, mutta joissa silti on riittävästi kirkkotaidetta ja kauneutta näköaistille. Morsiamen mieltymykset taas ohjasivat modernin ja funktionaalisen tyylin äärelle. Halusimme ottaa valinnassa huomioon myös mahdollisimman hyvän esteettömyyden sekä kirkkosalin valoisuuden. Myös maantieteellisellä sijainnilla oli merkitystä: Halusimme kirkon, joka sijaitsisi muutaman kilometrin säteellä kodistamme. Sen lisäksi olisi hyvä, jos kirkko olisi mahdollisimman sujuvien julkisten liikenneyhteyksien päässä. Helsingissä on varsin monta kirkkoa, joten sinänsä valinnanvaraa oli, ja oli näin mahdollisuus valita tarpeisiimme parhaiten soveltuva kirkko. Muutaman varteenotettavan ehdokkaan joukosta päädyimme lopulta Meilahden kirkkoon. Se on keltatiilinen, moderni kirkko, lähellä Mannerheimintietä, mutta kuitenkin suhteellisen rauhallisessa ympäristössä.

Kuvassa on Meilahden kirkko toisesta suunnasta kuvattuna. Kuvassa näkyy käynti sisäpihalle.

 

Meille eräs tärkeä asia vihkikirkkoa valittaessa oli se, voiko kirkon seurakuntasalia käyttää hääjuhlan viettopaikkana. Kirkkojen yhteydessä tavallisesti on seurakuntasali, mutta niiden koko ja mahdolliset kustannukset hääparille vaihtelevat. Valitsemassamme Meilahden kirkossa seurakuntasali oli riittävän suuri, yli sadallekin henkilölle sopiva. Kyseisessä kirkossa on myös helppo kulkea kirkkosalin ja seurakuntasalin välillä, mikä auttoi sekä järjestelyissä että helpotti myös vieraiden kulkemista hääpäivänä. Eräs huono puoli Meilahden kirkossa ja yleisemminkin Helsingin kantakaupungin kirkoissa on se, että niiden ympäristössä ei välttämättä ole parkkitilaa kovin paljoa autoille. Helsinkiläiset ovat tottuneita liikkumaan julkisilla kulkuvälineillä, mutta kauempaa tulleille häävieraille voi olla hankalahkoa, jos auton joutuu jättämään itselle oudolla paikkakunnalla jonkin matkan päähän juhlapaikasta. Kauempaa tulleiden vieraiden osalta oli kyllä helppoa se, että vihkimisen jälkeistä juhlaa varten ei tarvinnut siirtyä toiseen paikkaan, vaan häät olivat kokonaisuudessaan samassa osoitteessa. Lopulta myös oman jaksamisemme kannalta asioita helpotti huomattavasti se, että oli vain yksi häidenvalmistelupaikka, joka vieläpä sijaitsi suhteellisen lähellä kotiamme. Häitä suunnitellessa kannattaa huomioida myös järjestelymatkojen pituudet ja niiden vaikutus aikataulujen kokonaisuuteen. Tutussa lähiympäristössä tapahtuva hääjuhla saattaa myös jännittää vähemmän siltä osin, että paikat ovat ennestään tuttuja, eikä ole tarpeen opiskella erityisemmin esimerkiksi hääpaikkakunnan maantiedettä.

Related Posts